Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :) Składniki na litr likieru (24% alkoholu): 3 duże cytryny z grubą skórką 250 ml spirytusu 95 % 250 g cukru 750 ml letniej wody - Z pomocą obieraczki do warzyw, obrać skórę z cytryn (tylko żółtą warstwę bez białego albedo, które jest gorzkie). Piękny, intensywnie żółty kolor oraz świeży, orzeźwiający smak zawdzięcza skórce cytryny, dlatego warto kupić te z uprawy ekologicznej. - Po tym czasie wymieszać cukier z letnią wodą w dużym słoju przez energiczne potrząsanie. Likier cytrynowy pochodzący z włoskiego regionu Kampania, a dokładnie z wybrzeża Amalfitańskiego.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2020/07/limoncello.html