Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio lub carnarolli kilkanaście dużych oczyszczonych krewetek pół cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz i sól - Krewetki mrożone rozmrozić. - Wlać chochlę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Cytrynowe risotto z krewetkami Kremowe, delikatnie cytrynowe risotto z krewetkami. - Zdjąć z ognia i dodać 2 pozostałe łyżki masła. - Na patelni rozgrzać łyżkę masla, wsypać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Na wierzchu ułożyc pozostałe krewetki i posypać posiekaną natką pietruszki.