Blog: Symfonia Smakowa

Ciasto jabłkowo - bakaliowe.

Składniki: - 4 jajka - ¾ kostki masła - 1 szklanka cukru - 2,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki rodzynek - 0,8 kg jabłek - …

Wafle (pischinger) z masą kakaową.

Wafle są szybkie w przygotowaniu, ale równie szybko znikają ;) Składniki: - 1 opakowanie wafli - 250 g masła lub margaryny - 4 łyżki kakao - 1 szklanka drobnego cukru …

Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi.

Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;) Składniki: - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1/4 szklanki cukru brązowego - 2 łyżeczki proszku do …

Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszonymi borowikami i zawinięta w szynkę parmeńską.

Po wyjęciu z folii polędwiczkę zawijamy w szynkę parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę z borowików i nakrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka nakłuć. Dokładnie myjemy polędwiczkę, a …

Ciasto Bounty.

Składniki: na ciasto: - 150g masła - 170g cukru - 200g mąki pszennej - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 2 łyżki mleka - 3 łyżki …

Pasta z sardynek w sosie paprykowym.

Łączymy kilka składników i mamy pyszne śniadanko :) Składniki: - 1 puszka sardynek w sosie paprykowym Grall 110g - 100 g śmietankowego serka kanapkowego - 1 łyżka majonezu - 1 …

Pstrąg łososiowy pod pierzynką.

Składniki: (na 3-4 osoby) - 800 g fileta z pstrąga łososiowatego - 200 ml śmietany 18% - 200 g kremowego serka typu Philadelphia - 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) …

Zupa selerowa.

Wyszła idealnie :) Składniki: - 150 g selera korzeniowego - 2 średnie białe cebule - 1 mały por - 400 g ziemniaków - 1 marchewka - 4 bulionu - 2 …

Piernik z wiśniową galaretką.

- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% - 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: - 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) - 1,5 szklanki wody - 2 galaretki …