Składniki: (na 3-4 osoby) - 800 g fileta z pstrąga łososiowatego - 200 ml śmietany 18% - 200 g kremowego serka typu Philadelphia - 2 łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) - 2 łyżki chrzanu tartego - garść posiekanego koperku - 2 ząbki czosnku - 3 kromki chleba z ziarnami - 1 cytryna - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - sól, świeżo mielony pieprz - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Dno brytfanki smarujemy olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu ryba nie będzie przywierać do naczynia. Kolejne danie nie wymagające dużo pracy, a bardzo smaczne :) Ryba jest sycąca i można ją zjeść solo lub polecam podać pstrąga w towarzystwie z sałatką ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni, używam go do przygotowania dań wytrawnych, a także do słodkich wypieków. W misce mieszamy serek, śmietanę, łyżkę oleju rzepakowego, musztardę, chrzan, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz zioła prowansalskie.