- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% - 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: - 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) - 1,5 szklanki wody - 2 galaretki wiśniowe - 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 50 ml mleka - posypka Kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Masło roztapiamy na palniku na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Domownikom przypadło do gustu ciasto Wiśniowa fantazja i takim sposobem postanowiłam jeszcze raz przygotować galaretkę z wiśniami z kompotu tym razem w połączeniu z piernikiem oraz czekoladą, ponownie wyszło bardzo smacznie. Serdecznie polecam :) na ciasto: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 125 g masła - 1,5 szklanki mąki - 3/4 szklanki płynnego miodu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Po kwadransie od wyłączenia piekarnika wyjmujemy piernik, studzimy go w foremce, a kiedy jest już chłodny przecinamy go wzdłuż na pół. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Polewę wylewamy na ciasto i rozsmarowujemy na całości, a następnie obrzucamy posypką. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach.