Składniki: - 4 jajka - ¾ kostki masła - 1 szklanka cukru - 2,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki rodzynek - 0,8 kg jabłek - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Masło roztapiamy na ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy sodą oraz proszek do pieczenia i łączymy z roztopionym masłem, całość dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Gęste ciasto przekładamy na blachę o wymiarach 35x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, orzechy grubo siekamy.