Meksykańska sałatka makaronowa

Składniki: 500 g makaronu (wstążek) 1 puszka czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli 1 czerwona cebula garść poszatkowanej świeżej kolendry Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego …

Sałatka z bekonem i jajkami z sosem vinegret

Składniki: 1 opakowanie dowolnej mixu sałat (lub szpinaku baby) 300 g wędzonego surowego boczku 5 jajek Sos vinegret: 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu z czerwonych winogron …

Krewetki w czosnku i maśle

Składniki: 750 g krewetek (surowych, mrożonych) 8 ząbków czosnku 80 g masła 100 g białego wina 1 ostra papryczka chilli 1/2 pęczka natki pietruszki szczypta soli Sposób wykonania: Krewetki rozmrażamy …

Pomidorowy ryż z mielonym indykiem

Składniki: 400 g mięsa z udźca indyka 1 cebula 3ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 120 g ryżu 400 ml bulionu warzywnego 2 …

Lekkie ciasto piaskowe

Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy …

Pieczony brokuł z pieczarkami

Składniki: 1 brokuł 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka granulowanego czosnku 1/2 łyżki oregano …

Czekoladowa beza

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do metalowej lub szklanej miski. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (miska powinna mieć większą średnicę od garnka i nie powinna dotykać …

Gulasz z ciecierzycą i chorizo

Składniki: 450-480 g białej, odsączonej ciecierzycy z puszki 200 g kiełbasy ostrej chorizo 1 duża marchewka 1 cebula 2 średniej wielkości bataty 150 g liści szpinaku "baby" 2 ząbki czosnku …

Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 400 g indyka (z piersi lub udźca) 400 g cukinii 10 kawałków suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 litra warzywnego bulionu 1 …

Prosty domowy Pad Thai z tofu

Do wcześniej przygotowanego sosu sojowy (po namaczaniu tofu) dodajemy pozostałe 4 łyżki czystego sosu sojowego, miód i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do duszących się warzyw. Dodajemy odcedzony makaron, …

Pęczotto z batatami i jarmużem

Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 szklanka bulionu warzywnego (lub 1 szklanka osolonej wody) 2 bataty (około 350 g po obraniu) 100 g liści jarmużu (bez twardych łodyg) 1 czerwona …

Sałatka z brokułem, paluszkami surimi i sosem winegret

Składniki: 1 brokuł (około 500g) 250 g paluszków krabowych 3 jajka 2 małe pomidory 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki pestek słonecznika Sos winegret: 2 łyżki octu winnego …