Beza z truskawkami z kremem mascarpone

Do dużej miski wlewamy białka jaj, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie do piany stopniowo dodajemy cukier (cały czas miksujemy).

Zielona sałatka ze szpinakiem, szparagami i jajkiem

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 100 g listków szpinaku baby 5 jajek 1 ogórek 200 g wędzonego boczku surowego 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 puszka kukurydzy Sos: …

Sałata z dressingiem tahini

Składniki: 1 sałata masłowa 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 cebulka z dymki Dressing tahini: sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki przegotowanej wody …

Sałatka makaronowo warzywna ze szparagami

Składniki: 100 g makaronu penne 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 15 pomidorków papryczkowych 1 czerwona papryka 1 dymka (cebulka + szczypior) 1/2 pęczka koperku Sos: 2 …

Pieczone szparagi z serem grana padano

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 80 g sera grana padano 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do …

Muffinki z gorzką czekoladą

Składniki: 150 g masła 200 g cukru 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady masło do natłuszczenia formy Sposób wykonania: …

Sałatka z młodych ziemniaków i chorizo

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 150 g chorizo 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 pęczek koperku 4 jajka gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1 łyżka oliwy z oliwek …

Sałatka z ciecierzycy z dressingiem z awokado i cytryny

Składniki: 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 1 mała żółta papryka 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych Dressing: 1 awokado 1 cytryna (sok …

Sałatka jajeczna z roszponką i orzeszkami ziemnymi

Składniki: 6 jajek 50 g świeżej roszponki 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1/4 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu …

Domowe wafle o smaku toffi

Składniki: 1 opakowanie wafli (5 sztuk) 1 puszka kajmaku 200 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej) Sposób wykonania: Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Następnie dodajemy po …

Kasza gryczana z botwinką

Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej (nie gotowanej) 1 pęczek botwiny 1/2 pora (jasna część) 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich około 50 g sera feta 1 łyżka masła …

Pieczone młode ziemniaki z białymi szparagami i wędzonym boczkiem

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 pęczek białych szparagów 200 g wędzonego, surowego boczku 3 łyżki oleju sól Sos winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny …

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki: 5 średnich młodych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1/2 ogórka 5 jajek 1 łyżka masła 3 łyżki posiekanego koperku Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrej …

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z koperkiem

Składniki: 700 g kiszonej czerwonej kapusty 1 pęczek koperku 1 młoda dymka (cebulka + szczypior) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z soku …

Wiosenna sałatka makaronowa ze szparagami

Składniki: 250 g makaronu penne 1 pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych (papryczkowych) 1/2 małej czerwonej cebuli Sos: 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 …

Chrupiąca sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Składniki: 2 i 1/2 ogórka 1 czerwona cebula 1 łyżka sezamu 1 łodyga dymki 1/3 pęczka koperku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki letniej przegotowanej wody …