None
🍴 Szybkie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcz: 30g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 7g
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mleka
- 500g sezonowych owoców (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie lub inne)
- 3 łyżki cukru pudru do posypania
Przepis
Ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami to prosty i smaczny deser, który możemy przygotować w każdej chwili. Możemy użyć dowolnych owoców, które mamy pod ręką - malin, truskawek, borówek, brzoskwiń, ale także jabłek czy gruszek. Ważne, żeby były świeże i soczyste. Krem mascarpone doda ciastu delikatności i kremowej konsystencji, a ciasto francuskie zapewni chrupkość. To idealne połączenie smaków i konsystencji. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich domowników. Możemy je podać na deser po obiedzie, ale także na słodki podwieczorek. Wystarczy tylko kubek ulubionej kawy lub herbaty i mamy idealny zestaw na popołudnie. Słodko, kremowo i owocowo - takie ciasto francuskie z kremem mascarpone i sezonowymi owocami z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
- W misce łączymy serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Nakładamy krem mascarpone na ciasto francuskie, zostawiając 2 cm puste od brzegu.
- Układamy owoce na kremie. Ciasto pieczemy przez około 25 minut, aż będzie złote i chrupiące.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe ciasto kroimy na porcje i podajemy.