None
🍴 Smakowite śledzie z porem i marynowanym imbirem
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 270 kcal
- Tłuszcze: 12 g
- Węglowodany: 10 g
- Białko: 20 g
Składniki
- 4 filety śledziowe
- 1 duży porem
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Prezentujemy Ci fantastyczny przepis na niezwykle smakowite śledzie z porem i marynowanym imbirem. Jest to danie, które z pewnością dostarczy Ci niezapomnianych doznań smakowych. Śledzie są bogatym źródłem białka i zdrowych tłuszczy omega-3, a porem i imbir dodają potrawie niezwykłego aromatu. Imbir, poza tym, że jest niesamowitym dodatkiem do wielu potraw, znany jest również z swoich właściwości zdrowotnych, wspomaga trawienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale i łatwy do wykonania. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to idealne danie na zdrowy lunch lub kolację. Śledź z porem i imbirem to również propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na danie wigilijne. Gwarantujemy, że to danie bardzo szybko zniknie z talerzy Twoich gości. Smacznego!
- Umyj pora i pokrój w cienkie plastry. Śledzie umyj i osusz.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojonego pora i smaż do momentu, aż zacznie się zarumienić.
- Dodaj do patelni pokrojony marynowany imbir i smaż razem z porem przez około 2 minuty. Następnie dodaj śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj na patelnię filety śledziowe, przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez około 5 minut, albo do momentu aż śledzie będą gotowe.
- Podawaj gorące, najlepiej z kawałkiem chleba lub gotowanymi ziemniakami.