- Czas gotowania: 20 min
Składniki
500 gram mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
250 mililitrów ciepłej wody
21 gram mokrych drożdży
400 gram mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego
5 ogórków konserwowych
4 pieczarki
300 gram startego sera żółtego
mleko do posmarowania ciasta
sezam do posypania ciasta
Przepis
W dużej misce łączymy pół kilo mąki, jedno jajko, cukier, sól oraz olej. Do tak przygotowanych składników dodajemy 250 mililitrów ciepłej wody z wcześniej wymieszanymi 21 gramami mokrych drożdzy. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie nasze ciasto, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę, tak aby ciasto wystawało poza jej brzegi (blaszka wczesniej wyłóżona papierem i natłuszczona).
W międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu.
Usmażone mięso wykładamy na ciasto, dodajemy sos meksykański (lub inny), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej podsmażone) i posypujemy startym serem żółtym.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy drugim już rozwałkowanym ciastem drożdżowym.
Brzegi ciasta dokładnie ze sobą łączymy następnie wierzchnią część naszego ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Goście będą zachwyceni.
Życzymy smacznego