Krem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy skład 100 g orzechów laskowych - waga po otarciu ze skórek 100 g daktyli bez pestek woda w której moczyły się daktyle (można zastąpić mlekiem roślinnym lub krowim) 2 lub 3 łyżki dobrej jakości kakao opcjonalnie duża szczypta cynamonu duża szczypta soli Krem orzechowo daktylowy przepis Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. Nie wszystkie uda się w ten sposób wyeliminować, niewielka ilość może pozostać na orzechach, jednak im mniej skórek zostanie tym smaczniejszy będzie krem. Krem orzechowo-daktylowy uwielbiają dzieci, a przy okazji zapewnicie swoim pociechom porcję naprawdę zdrowej energii oraz witamin (A, C, K i z grupy B), minerałów (potas, żelazo, fosfor, magnez, cynk, wapń) i błonnika. W razie potrzeby dodawać stopniowo wodę w której moczyły się daktyle, aż krem będzie miał pożądaną przez nas konsystencję. Domowa nutella orzechowo-daktylowa opiera się wyłącznie na naturalnych składnikach bez sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Oczyszczone ze skórek orzechy wsypać do blendera i blendować do chwili aż zaczną zmieniać swoją konsystencję na pastę (masło orzechowe). Daktyle, kakao i szczyptę soli dodać do orzechów i miksować na najwyższych obrotach blendera do chwili uzyskania gładkiej pasty.