- Czas gotowania: 2 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
350 gram makaronu
1 litr mleka
400 g sera cheddar
150 g serka śmietankowego philadelphia
1 sztuka papryki jalapenos
10 gram bekonu
150 gram parmezanu
6 łyżek masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
mąką
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
Przepis
W dużym garnku podgrzewamy jeden litr mleka, następnie dodajemy makaron i gotujemy przez kilka minut, aż makaron będzie miękki i wchłonie mleko.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie dodajemy kolejno ser cheddar, serek philadelphia, pokrojoną paprykę jalapenos, drobno pokrojony bekon, parmezan oraz masło.
Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą (sery powinny się całkowicie roztopić, jeśli jest to konieczne to podgrzewamy ponownie makaron).
Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem a następnie wykładamy do prostokątnego naczynia (najlepiej wyłożyć go wcześniej folią spożywczą) i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Po godzinie wyciągamy nasz makaron z lodówki i kroimy na małe kwadraciki.
Każdy z serowych kwadracików kolejno obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej.
W garnku rozgrzewamy olej a następnie ostrożnie wrzucamy do niego nasze kuleczki serowe i smażymy, aż się zarumienią.
I gotowe.
Życzymy smacznego!