Przepis
Składniki( duża blacha 25x35 cm)
Ciasto:
-3 szklanki mąki
-3/4 szklanki cukru
-20 dag masła
-2 jajka
-3 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach mleka
-3 łyżki miodu
Orzechy w karmelu
-30 dag posiekanych orzechów włoskich
-15 dag masła
-4 łyżki cukru pudru
-6 łyżek miodu
Dodatkowo:
-gotowy krem "Karpatka"( można oczywiście pokusić się o domowy)
-słoiczek dżemu wiśniowego niskosłodzonego
Przygotować ciasto: do przesianej maki dodać pokrojone masło, ugnieść. Dodać jajka, cukier, miód i sodę, wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na 3 części. Dwie schować do lodówki.
Część, która została na blacie rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut( na "złoty kolor").Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Przed upieczeniem trzeciej części przygotować masę orzechowo-karmelową: w garnuszku rozpuścić masło z cukrem pudrem, dodać miód oraz posiekane orzechy i gotować ok 15 minut ciągle mieszając. Tak przygotowaną masę rozsmarować na trzecim blacie ciasta przed włożeniem do piekarnika. Piec tak, jak poprzednie blaty.
W międzyczasie gdy blaty ciasta się studzą przygotować krem "karpatka" wg przepisu na opakowaniu
Na pierwszym blacie rozsmarować słoik dżemu, przykryć drugim blatem. Na to nałożyć krem "karpatkę", przykryć blatem z masą orzechowo-karmelową. Odstawić na co najmniej jeden dzień, żeby blaty lekko zmiękły, a smaki się przegryzły(ciasto najlepsze jest po 2-óch dniach)