Przepis
Skład.
Bułki:
235 ml (1 szklanka) mleka
120 ml (1/2 szklanki) wody
55 g masła
560 g (4,5 szklanki) mąki pszennej
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
Sosy:
4 ogórki konserwowe
4 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Kotlety:
600g mięsa mielonego
1 ogórek konserwowy
1 średnia cebula
10 oliwek
1 papryczka chili
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka chrzanu
70g soczewicy
2 jajka
2 namoczone bułki
pęczek kopru
szczypta garam masala
pieprz, sól
Dodatki:
ser topiony cheedar i pleśniowy camembert
sałata
cykoria
1 ugotowane na twardo jajko
20 g boczku
1 pomidor
100g pieczarek
1 cebula
Zaczynamy.
Przygotowujemy bułki. W małym rondelku grzejemy mleko z wodą i masłem do temperatury 50°C (bardzo ciepłe). W dużej misce mieszamy 1 i 3/4 szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy gorące mleko i mieszamy, a następnie dodajemy jajko i znów mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę, po pół szklanki na raz, dobrze wyrabiając ciasto po każdym dodaniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, kładziemy je na oprószonej mąką powierzchni i ugniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Dzielimy ciasto na 12 równych części. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 do 35 minut. (Moje bułeczki wyszły niewielkie i dość grube, jeżeli zależy wam na tym, aby były klasyczne - nie za grube i duże, można wałkować ciasto i wykrawać placki szklanką). Gdy wyrosną pieczemy je w temperaturze 200°C przez 10 do 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Przygotowujemy sosy. Kroimy w kostkę ogórki konserwowe, dzielimy na pół i przekładamy do dwóch miseczek. W jednej robimy sos musztardowy: do pokrojonych ogórków dodajemy 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu naturalnego, sok z cytryny, dwie łyżki musztardy i całość mieszamy. W drugiej robimy sos pomidorowy: do pokrojonych ogórków dodajemy pozostałe składniki, czyli majonez,jogurt, 2 łyżki ketchupu, całość mieszamy.
Następnie przygotowujemy kotlety. Pierwszy rodzaj kotleta: do misy przekładamy 300g mięsa, dodajemy drobno posiekaną 1 cebulkę, oliwki, papryczkę chili i wlewamy łyżkę ketchupu i musztardy. Siekamy pół pęczka koperku i przekładamy razem z odsączoną z wody bułką do mięsa. Następnie wbijamy jajko i maserujemy mięso czystymi rękami, aż mięso zacznie odchodzić nam z rąk. Drugi rodzaj kotleta: do misy przekładamy 300g mięsa, dodajemy szczyptę garam masala, 1 łyżeczkę chrzanu, solimy i pieprzymy. Tak jak w poprzednim przypadku dodajemy odsączoną bułkę, wbijamy jajko i mieszamy do uzyskania takiej samej masy. Formujemy kotlety w ok. centymetrowe krążki i smażymy na oleju. UWAGA pierwszy rodzaj kotleta może stworzyć problemy w smażeniu, można zastąpić ten proces piekąc go około 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Dodatki. Pieczarki kroimy w małe cząstki, ½ cebuli kroimy w piórka i całość smażymy na złoty kolor. Drugą część cebuli, pomidora kroimy w cienkie plastry. Boczek smażymy na odrobinie oleju, do chrupkości.
Jak PODAWAĆ?
HAMBURGER nr 1: Na bułkę nakładamy ser cheedar, ketchup, kotlet nr 1, plaster pomidora, sałatę i sos musztardowy.
HAMBURGER nr2: Na bułkę nakładamy: cykorię, jajko, kotlet nr 2, pieczarki z cebulą, bekon, ser camembert i sos pomidorowy.