Z ziemniaczanego ciasta formujemy w dłoniach małe krokiety – najpierw robimy mały placek, w środek każdego wkładamy 1-2 kawałki serka topionego, sklejamy brzegi i formujemy nasze krokiety. Uwaga: Podane ilości składników są orientacyjne, stosujemy zasadę 4 do 1 (wyjaśnienie poniżej), wówczas możemy przygotować krokiety z dowolnej ilości ziemniaków np. takiej jaka akurat nam została z obiadu Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym Dziś zapraszam Was na pyszne krokiety ziemniaczane z serkiem topionym. Składniki: - około 1,5 kg ziemniaków - 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do panierowania) - mąka ziemniaczana - około 100 g serka topionego – dziś użyłam ze szczypiorkiem i cebulą Sertop - świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku - buła tarta do panierowania - olej do smażenia Ziemniaczane krokiety z serkiem topionym, to nie tylko pyszna i szybka propozycja, ale również tania. Jedną wyjmujemy i przekładamy na resztę ziemniaków, a w powstały otwór wsypujemy mąkę ziemniaczaną. To idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Obtaczamy je w jajku, a następnie w bułce tartej. Można je podać same, jako dodatek do mięs, sosów lub w towarzystwie domowych dipów. Smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju.