Składniki
ciasto ciemne:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 szklanka zimnego mleka
2 jajka
3 łyżki kakao (dałam z małą górką)
2 łyżki dżemu (użyłam powideł śliwkowych, ale każdy inny się nada)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z minimalnymi górkami)
masa serowa:
0,5 kg twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)
100 gramów miękkiego masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru (z małą górką)
szczypta soli
Przepis
Wszystkie składniki na ciemne ciasto wrzucić do miski i zmiksować do idealnego połączenia składników.
Ser przepuścić przez praskę (jeden raz w zupełności wystarczy).
Twaróg utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą pianę, dodać do sera.
Do masy twarogowej dodać w tym momencie mąkę ziemniaczaną lub budyń, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Kwadratową blachę o boku 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciemne ciasto, wyrównać powierzchnię.
Masę serową łyżką wykładać obok siebie na ciasto ciemne, tak, by tworzyła łatki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170(!) stopni i piec około 60 - 65 minut, do suchego patyczka.
Ciasto od razu po upieczeniu można wyjąć na blat.
UWAGA: Masa serowa w trakcie pieczenia wyskoczy nam do góry, a potem po wyjęciu opadnie lekko, tak ma być.