Najnowsze zalecenia dotyczące dietoterapii osób cierpiących na choroby glutenozależne, wskazują na wykluczenie z diety m.in. źródeł: nasiona lnu oleistego - wysoka zawartość: błonnika, białka, NNKT, witaminy E, dziki ryż - bardzo wysoka zawartość lizyny, a także kwasu foliowego, Mn, Zn i witamin z grupy B, gryka - bogata w aminokwasy egzogenne, witaminy z grupy B, witaminę E, a także Mg, Fe, Zn, Cu, K, P, proso - obecność kwasów tłuszczowych, wysoka zawartość białka, sorgo - duża ilość błonnika pokarmowego i NNKT, a także witamin z grupy B B ziarna chia - obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego, oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym quinoa - duża ilość pełnowartościowego białka, witaminy, E, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego Jeśli lekarz podejrzewa celiakię, zleci badanie krwi - zwykle oznacza się stężenie dwóch z trzech dostępnych przeciwciał: Lekarz, w kolejnych etapach może także zlecić endoskopię z biopsją i badanie histopatologiczne wycinka błony śluzowej jelita cienkiego.