- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 175 gram masła
- 250 gram mąki
- 1 jajko
- 45 gram cukru pudru
Składniki na masę cytrynową:
- 6 sztuk cytryn
- 65 gram mąki kukurydzianej
- 450 mililitrów wody
- 6 żółtek
- 250 gram cukru
Składniki na bezę:
- 4 sztuki białej
- 225 gram cukru
Przepis
Masło łączymy z mąką. Do naszego ciasta dodajemy jedno jajko, cukier puder i ponownie wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy na okrągłą blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie masy cytrynowej:
Do miseczki ścieramy skórkę (wcześniej sparzamy cytryny) z sześciu cytryn i wyciskamy z nich sok (pozbywamy się pestek). Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
W garnku zagotowujemy 450 mililitrów wody, do gotującej się wody dodajemy stopniowo rozczyn z cytryn, cały czas mieszając (powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu).
Żółtka miksujemy razem z cukrem i dodajemy do naszej masy. Masę odstawiamy do ostudzenia.Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej podpieczony spód ciasta.
Przygotowanie bezy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
Nasze ciasto dekorujemy bezą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.