Ciasto z bezą i cytrynowym kremem

Krzysztof
Przepisy
05.02.2014 22:00
Ciasto z bezą i cytrynowym kremem

Przepis

Podstawa z kruchego ciasta

150 gram mąki

pół kostki masła

dwie łyżki cukru

jedno żółtko

szczypta soli

Masa cytrynowa

dwie łyżki mąki kukurydzianej

skórka starta z dwóch cytryn

sok wyciśnięty z dwóch cytryn

pół kostki masła (ok. 100 gram)

100 gram cukru

trzy żółtka jaj

Beza

cztery białka jaj

150 gram drobnego cukru

Przygotowanie ciasta cytrynowego

Zacząłem od przygotowanie kruchego spodu. Wszystkie składniki wrzuciłem do wysokiej miski i zagniatałem ręcznie aż do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Następnie ciasto włożyłem do worka i wstawiłem na 10 minut do zamrażalnika.Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkowałem i włożyłem do formy (z wyjmowanym dnem) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną – w taki sposób, aby pokryło całe dno formy i jej boki do wysokości ok. 3 cm. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wyłożyłem na nie papier do pieczenia, a na papierze poukładałem metalowe foremki – ciasto trzeba obciążyć, aby w trakcie pieczenia nie pojawiły się bąble. Ciasto piekłem ok. 15 minut, po czym zdjąłem papier i obciążenie, i ponownie włożyłem je do piekarnika. Piekłem je jeszcze przez ok. 5 minut do czasu, aż zaczęło łapać złoto-brązowy kolor. W trakcie pieczenia ciasta zająłem się przygotowaniem masy cytrynowej.W rondlu o grubym dnie wymieszałem cukier ze skórką cytrynową i mąką, wlałem do niego sok z cytryn i szklankę wody, a następnie podgrzewałem na małym ogniu aż do zagotowania się mieszanki – cały czas przy tym mieszając zawartość garnka.Kiedy zawartość rondla zbliżała się do temperatury wrzenia, a masa zaczęła ładnie gęstnieć, zdjąłem garnek z ognia i dodałem do środka całe masło.Mieszałem dalej aż do całkowitego rozpuszczenia masła, a następnie dodałem żółtka i wstawiłem garnek z powrotem na gaz. Cały czas mieszając, doprowadziłem masę do gęstej, wręcz budyniowej konsystencji, a następnie wylałem ją całą na upieczony wcześniej spód.Jajka zacząłem ubijać przy pomocy blendera i co kilka chwil dodawałem kolejną porcję cukru. Pianę miksowałem do czasu, aż stała się sztywna i nie przelewała się po odwróceniu miski do góry nogami. Bezę wyłożyłem na wystudzoną już masę cytrynową i wstawiłem całe ciasto do piekarnika, aby w temperaturze 170 stopni Celsjusza piekło się przez kolejne 20 minut.