Tarta cytrynowa z bezą

Ewelina
30.03.2014 20:50
Tarta cytrynowa z bezą

Przepis

Składniki

Spód:

180 g mąki

szczypta soli

150 g zimnego masła

40 ml zimnej wody

Krem:

4 łyżki mąki ziemniaczanej

szklanka cukru pudru

1/4 łyżeczki soli

szklanka wody

50 g masła

4 żółtka

70 ml soku z cytryny

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Beza:

4 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

110 g cukru pudru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

70 g wody

1 łyżeczka cukru waniliowego

Wyśmienita tarta o orzeźwiającym smaku i bardzo słonecznym wyglądzie. Polecam!

Etapy przygotowania

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na minimum 40 min.

Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.

Zrobić krem: W rondelku dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i sól. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.

Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty.

Gorący krem położyć na upieczonym spodzie.

Przygotować bezę: białka ubić z sokiem z cytryny, powoli wsypywać cukier, nadal ubijając. Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robić kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec jeszcze 15-20 min (do czasu aż piana będzie złocista).

Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony whiteplate.blogspot.com