Zapraszam do wypróbowania😉 Składniki: fasola Mung 2 szklanki, kasza jaglana 1 torebka, cebula 1 szt, sos sojowy 4 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, owoc jałowca 2 szt, goździki 3 szt, cząber 1 łyżeczka, majeranek pół łyżeczki, kminek pół łyżeczki, pieprz do smaku, sol do smaku, olej pół szklanki + olej do smażenia i posmarowania blaszki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Fasole Mung płuczemy i moczymy przez noc. Moimi ulubionymi właściwościami tej fasolki jest to, ze opóźnia procesy starzenia i jest niskokaloryczna, więc wspomaga odchudzanie 😊 O właściwościach tej fasolki mogłabym jeszcze długo pisać, ale przejdę teraz do pasztetu. Następnie dodajemy sos sojowy, olej i pozostałe przyprawy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Cebule siekamy i podsmażamy na oleju z liściem laurowym, goździkami, zielem angielskim i owocem jałowca. Pieczemy w 170 stopniach prze 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia, następnie przechowujemy w lodowce. Gdy cebulka będzie przyrumieniona to wyciągamy zioła i dodajemy cebulkę do fasolki z kaszą. Ziarenka fasoli Mung są bardzo malutkie,ale kryją w sobie ogromną moc. Mung zawiera wysoką ilość magnezu i manganu, więc wpływa bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy.