Dlaczego ciasto pęka? Sposoby na równe ciasto!

Gosia
Ciasta
07.04.2017 9:38
Dlaczego ciasto pęka? Sposoby na równe ciasto!

Wierzch ciasta wysusza się już w pierwszych kilkunastu minutach, a wyrastając ku górze nie jest tak elastyczne, jak na początku. Nie można włożyć go za wcześnie do piekarnika – należy mu dać odpowiedni czas na wyrośnięcie (zarówno podczas pierwszego i drugiego etapu wyrastania). Babka piaskowa nie może być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej wierzch ciasta tworzy skorupkę). Aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw do piekarnika (pod formę z sernikiem) miskę z wodą. Gdy ciasto pęka najprawdopodobniej jest to wina zbyt wysokiej temperatury. Sernik, biszkopt, babka piaskowa, ciasto drożdżowe to bardzo wymagające ciasta. Inną, dobrą metodą na równy sernik jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Częstym powodem popękań jest również zbyt szybkie wyciągnięcie ciasta z piekarnika. Czy wiesz, jak upiec równiutkie ciasto, tak by nie pękało przy pieczeniu? Opieczona skórka, chcąc nie chcąc, musi pęknąć, bo ciasto musi urosnąć. Taki zabieg pozwala, aby ciasto w chwili wyrastania, sunęło się po brytfannie. Jak zrobić ciasto idealne – pyszne, równe i pięknie prezentujące się?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://aniastarmach.pl/dlaczego-ciasto-peka/