Limonkowe tartaletki z bezą

Składniki na 6 sztuk:125 g mąki pszennej50 g zimnego masła 50 g cukru pudru1 jajkoszczypt solina bezę: 2 białka 130 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku …

Limonkowe tartaletki z bezą

Składniki

Przepis

Składniki na 6 sztuk:

125 g mąki pszennej

50 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1 jajko

szczypt soli

na bezę: 2 białka

130 g cukru pudru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z TEGO przepisu

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.

Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.

Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej).

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm).

Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.

Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Piekarnik nastawić na 140 stopni. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką.

Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona.

 http://aledeser.blogspot.com/2014/05/limonkowe-tartaletki-z-beza.html
Krzysztof

true

Polecane