Przepis
Składniki na 6 sztuk:
125 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypt soli
na bezę: 2 białka
130 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo: krem limonkowy - lime curd np. z TEGO przepisu
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier oraz masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć składniki palcami, dodać jajko i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto.
Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę.
Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej).
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm).
Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik nastawić na 140 stopni. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona.