Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:500g mąki25g drożdży250ml mleka6 żółtek150g cukru150g masła70g rodzynków3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej25ml koniakułyżka cukru waniliowegoskórka otarta z cytryny0,5 płaskiej łyżeczki kardamonuszczypta gałki muszkatołowejszczypta solilukier:0,5 szklanki cukru pudrusok z połowy cytrynyposypka cukiernicza do dekoracjiPół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy. Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40* minut w temp. 160stC. Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny.