Przepis
Składniki
Spód:
180 g mąki
szczypta soli
150 g zimnego masła
40 ml zimnej wody
Krem:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
szklanka wody
50 g masła
4 żółtka
70 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
110 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
70 g wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
Etapy przygotowania
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód i brzeg wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na minimum 40 min.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zrumienić. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Zrobić krem: W rondelku dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier i sól. Wlać powoli wodę, ciągle mieszając trzepaczką. Zagotować na bardzo małym ogniu, mieszając do czasu aż się zagotuje. Dodać masło, wymieszać i zdjąć z ognia.
Łyżkę masy dodać do żółtek, wymieszać. Następnie żółtka wlać do garnka z masą, dodać sok cytrynowy i skórkę. Wymieszać i gotować kolejne 2 minuty.
Gorący krem położyć na upieczonym spodzie.
Przygotować bezę: białka ubić z sokiem z cytryny, powoli wsypywać cukier, nadal ubijając. Mąkę wsypać do rondelka, wlać wodę, wymieszać dokładnie i delikatnie podgrzać. Kiedy zacznie się robić kisiel (po ok. 30 sekundach), dodać wanilię i całość wlać do ubijającej się piany. Ubijać jeszcze chwilę, po czym pianę wyłożyć na gorący krem cytrynowy.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec jeszcze 15-20 min (do czasu aż piana będzie złocista).
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).