- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
3 marchewki,
1/2 średniego selera,
ok. 6 cm pora,
3 pęczki koperku,
4 łyżki kaszy pęczak,
1/2kg mięsa mielonego (z indyka bądź innego),
1 jajko,
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól, pieprz.
Przepis
Koperek siekamy drobno i wrzucamy do garnka. Kłącza można zostawić i również dołożyć do gotowania, wyjąć przed podaniem (wtedy będzie bardziej koperkowa).
Warzywa kroimy drobniej, dodajemy do koperku. Zalewamy wodą, dodajemy ok. 3 liści laurowych i ziaren ziela.
Wsypujemy sól, pieprz i gotujemy.
Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i po ok. 10 minutach dodajemy kaszę.
Po kolejnych 10 minutach, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pulpety w wielkości łyżeczki (mieszamy mięso mielone z jajkiem, solą i pieprzem).
Gotujemy ok. 10 minut i próbujemy czy kasza i pulpety są już dobre (a powinny).
Doprawiamy solą, pieprzem.
Smacznego!