Kurkowo-borowikowa z pulpecikami

Agnieszka
Zupy
25.09.2015 12:17
Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

SKŁADNIKI:

Kurki 300 g

Borowiki suszone 15g

marchewka 2 szt

pietruszka 1 szt

jajko 1 szt

mąka do obtaczania pulpecików

kostka grzybowa 2 szt

sól pieprz do smaku

masło 2 łyżki

ziemniaki 5 dużych

śmietana wg uznania

Przepis

PRZYGOTOWANIE:

Użyłam suszonych borowików, niestety świeżych w sklepie brak. Borowiki zalałam ciepłą wodą i pozostawiłam w niej na kilka minut. W dużym garnku zagrzałam wodę, dodałam startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kostki grzybowe. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, osobno ugotowałam , ale nie do zupełnej miękkości. Kurki oczyściłam, umyłam i podzieliłam na kawałki. Te mniejsze zostawiłam w całości. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam kurki i doprawiłam je do smaku solą i pieprzem. Kurki wraz z wytworzonym podczas smażenia sosem oraz borowiki i wodę w której się moczyły przelałam do garnka z wywarem. Dodałam ziemniaki. Gotowałam na lekkim ogniu. W tym czasie mięso mielone przełożyłam do miski, dodałam jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszałam. Formowałam niewielkie kulki mięsne, następnie obtaczałam je w mące. Pulpety wrzucałam na gotującą się zupę. Zupę zabielałam na śmietaną już na talerzach. Smacznego:)