- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
SKŁADNIKI:
Kurki 300 g
Borowiki suszone 15g
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
jajko 1 szt
mąka do obtaczania pulpecików
kostka grzybowa 2 szt
sól pieprz do smaku
masło 2 łyżki
ziemniaki 5 dużych
śmietana wg uznania
Przepis
PRZYGOTOWANIE:
Użyłam suszonych borowików, niestety świeżych w sklepie brak. Borowiki zalałam ciepłą wodą i pozostawiłam w niej na kilka minut. W dużym garnku zagrzałam wodę, dodałam startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kostki grzybowe. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, osobno ugotowałam , ale nie do zupełnej miękkości. Kurki oczyściłam, umyłam i podzieliłam na kawałki. Te mniejsze zostawiłam w całości. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam kurki i doprawiłam je do smaku solą i pieprzem. Kurki wraz z wytworzonym podczas smażenia sosem oraz borowiki i wodę w której się moczyły przelałam do garnka z wywarem. Dodałam ziemniaki. Gotowałam na lekkim ogniu. W tym czasie mięso mielone przełożyłam do miski, dodałam jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszałam. Formowałam niewielkie kulki mięsne, następnie obtaczałam je w mące. Pulpety wrzucałam na gotującą się zupę. Zupę zabielałam na śmietaną już na talerzach. Smacznego:)