Zupa koperkowa z pulpetami

Ewelina
Zupy
08.08.2014 13:41
Zupa koperkowa z pulpetami

Przepis

Składniki:

3 marchewki,

kawałek selera,

1/2 pora,

1 pietruszka

3 ziemniaki

3 łyżki posiekanego koperku

500 g mięsa mielonego,

1-2 łyżki kaszy manny

1 jajko,

2 liście laurowe,

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 łyżki śmietany 18%,

sól,

pieprz

Wykonanie:

Warzywa myjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.

Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki.

Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną