Składniki /4 -6 porcji: – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 50 g słoniny lub boczku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 10 g suszonych borowików – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz – liście bazyli, tymianku i pietruszki – do podania makaron ok. 80g na osobę najlepiej spaghetti oraz starty parmezan Przygotowanie: Seler, marchew, cebulę oraz słoninę lub boczek pokroić na drobne kawałki. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, wyjąć pęczek ziół i dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię. Do głębokiej patelni wlać oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. To pomysł na obiad lub kolację we włoskim stylu.