Podobne przepisy na pyszne obiadowe dania: – azjatyckie żeberka – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta ŻEBERKA BARBECUE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 600 g surowych żeberek – najlepiej jeden większy pas żeberek – 3 łyżki brązowego cukru – 1 łyżka soli – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1/2 łyżeczki pieprzu – 6-8 łyżek sosu barbecue (gotowego lub domowego sosu barbecue) – pół szklanki wody Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowane przyprawy. Przewróć żeberka na drugą stronę i za pomocą pędzla kuchennego nanieś sos barbecue najpierw na tą część żeberek. Już bez przykrywania folią wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 st C na 8-10 minut, aby żeberka się przypiekły. Jeśli twoje arkusze folii są węższe niż blacha to na spód dodaj jeszcze arkusz papieru do pieczenia a później folię na zakładkę, koniecznie podwójnie. Już po raz kolejny wykorzystuję i pokazuję Wam na blogu mój sposób na niesamowicie pyszne, miękkie, delikatne i aromatyczne żeberka. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę. Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu barbecue. Następnie odwróć je i nanieś sporą ilość sosu na żeberka. Wszystko ładnie układam, najlepiej bez tortilli, te podpiecz w piekarniku i trzymaj zawinięte w folię aluminiową aby były ciepłe.