Zupa koperkowa

Ewelina
Zupy
19.06.2015 12:12
Zupa koperkowa

Składniki

arnek dla 4-5 osób:

3 pęczki koperku

20 dag ryżu, (2 woreczki )

3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych

pierz

sól

Podprawka:

2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

2 łyżki mąki pszennej

3/4 szklanki zimnej wody

Przepis

1. Gotujemy wywar na kościach lub łączymy wodę z kostkami rosołowymi. Koperek drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno wg.przepisu na opakowaniu.

2. Z mąki, śmietany i wody przygotowujemy podprawkę i łączymy z koperkowym wywarem. Wsypujemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą i pieprzem wg. upodobań. Zupę podajemy gorącą posypaną świeżo pokrojonym koperkiem.