Składniki
1,5 L bulionu drobiowego
użyłam zamrożone wcześniej kostki
1 duży pęczek koperku
200 ml śmietany (18%)
3 łyżki mleka
2 łyżeczki mąki
Ponadto: 4 ugotowane na twardo jajka
Przepis
Bulion zagotowałam.
Koperek umyłam, odcięłam gałązki a łodyżki obwiązałam nitką i włożyłam do gotującego się rosołu.
Gałązki posiekałam i odłożyłam.
Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam do rosołu. Po chwili wrzuciłam posiekany koperek.
Wyjęłam z garnka łodyżki koperku, zupę przyprawiłam solą i pieprzem.
Śmietanę zahartowałam małą ilości gorącej zupy wymieszałam i wlałam do garnka.
Jajka obrałam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Starłam na tarce osobno żółtka i osobno białka. Białka rozłożyłam do talerzy, wlałam gorąca zupę a na wierzchu posypałam żółtka.
Kolejna smaczna zupa, która jest łatwą i szybką do zrobienia, ale jej smak nie pozwoli długo o sobie zapomnieć. Przypomina smak zupy szczawiowej a jednak nią nie jest. Polecam i życzę SMACZNEGGO!