Zupa koperkowa

Ewelina
Zupy
09.07.2015 10:47
Zupa koperkowa

Składniki

1,5 L bulionu drobiowego

użyłam zamrożone wcześniej kostki

1 duży pęczek koperku

200 ml śmietany (18%)

3 łyżki mleka

2 łyżeczki mąki

Ponadto: 4 ugotowane na twardo jajka

Przepis

Bulion zagotowałam.

Koperek umyłam, odcięłam gałązki a łodyżki obwiązałam nitką i włożyłam do gotującego się rosołu.

Gałązki posiekałam i odłożyłam.

Mąkę wymieszałam z mlekiem i dodałam do rosołu. Po chwili wrzuciłam posiekany koperek.

Wyjęłam z garnka łodyżki koperku, zupę przyprawiłam solą i pieprzem.

Śmietanę zahartowałam małą ilości gorącej zupy wymieszałam i wlałam do garnka.

Jajka obrałam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Starłam na tarce osobno żółtka i osobno białka. Białka rozłożyłam do talerzy, wlałam gorąca zupę a na wierzchu posypałam żółtka.

Kolejna smaczna zupa, która jest łatwą i szybką do zrobienia, ale jej smak nie pozwoli długo o sobie zapomnieć. Przypomina smak zupy szczawiowej a jednak nią nie jest. Polecam i życzę SMACZNEGGO!