Pastelowy sernik na zimno

Małgorzata
Desery
11.03.2017 16:07
Pastelowy sernik na zimno

Składniki


Składniki:
Spód:
100 g ciastek *
50 g masła
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego z wiaderka
450 ml kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki stołowej galaretki niebieskiej
1,5 łyżki stołowej galaretki żółtej
1,5 łyżki stołowej galaretki różowej
3 x 70 ml gorącej wody
Polewa:
100 g twarogu sernikowego z wiaderka
200 ml kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 płaska łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
cukrowe confetti

Przepis

Spód:
Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy zieloną galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, zieloną galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Polewa:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.
* użyłam ciastek degistive