Przepis
(4 warstwy sernika + góra z czystej galaretki)
Składniki:
5 galaretek w różnych kolorach
4 duże serki homogenizowane waniliowe po 200 gr
8 łyżek cukru pudru ( po 2 do każdej warstwy serkowej)
Owoce na górę sernika (opcjonalnie jeśli ktoś by chciał)
Okrągła średnia tortownica lub misa
Uwagi:
Jeśli robimy sernik w tortownicy to zaczynamy od warstw sernika, a na końcu owoce i galaretka.
Jeśli robimy w misce w kształcie kuli czy innym, to należy najpierw ją wyścielić przezroczystą folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie ciasta nie uszkadzając go. Przy czym gdy robimy w misce, zaczynamy najpierw od położenia owoców i zalania czystą galaretka, dopiero potem nakładamy warstwy sernika.
( z misy będziemy wyciągać ciasto do góry dnem, dlatego kolejność warstw jest tutaj bardzo istotna.)
Ja zapomniałam o tym ważnym szczególe wyłożenia miski folią, efekt był taki że ciasto brzydko się wyjęło, a galaretka która miała być na górze po prostu została w misce i nie oderwała się, dlatego musiałam ją pokroić w dekoracyjną kostkę i nałożyć na wierzch.
Wykonanie w misce:
Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku (każdy kolor w osobnym naczyniu)
Jedną galaretkę zostawiamy na wierzch sernika do zalania.
Kolory galaretek są dowolne, każda powinna być inna. Galaretki do serków powinny być ostygnięte.
1 warstwa: czystą galaretkę wylewamy do misy wyłożonej folią przezroczystą, wstawiamy do lodówki aby zastygła.
2 warstwa: galaretkę połączyć z 1 serkiem waniliowym. Przelać masę na zastygniętą czystą galaretkę w misce.Wstawić do lodówki, zaczekać aż zastygnie.
3 warstwa: galaretkę połączyć z następnym serkiem waniliowym, przelać masę na poprzednią zastygniętą już masę.
4,5 warstwa- robimy identycznie jak warstwę trzecią.
Całość wstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki aby dobrze zastygły.
Kiedy chcemy wyjąć ciasto delikatnie szpiczastym nożem podważamy boki pomiędzy folią a miską, następnie misę kładziemy do góry dnem na duży talerz na którym ma być podane ciasto, delikatnie oklepujemy i ściągamy miskę z ciasta. Zdejmujemy powoli folię z ciasta.