Przepis
Składniki na spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy
Spód:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem,
do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać.
Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników),
zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej.
Przygotowaną masę rozdzielić równo do 6 miseczek.
Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika, wymieszać.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki.
Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy.
Nie mieszać.
Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
* sernik piec umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;
przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową
owijając ją od zewnątrz.