Kolorowy sernik

Sara
Przepisy
01.12.2014 15:09
Kolorowy sernik

Przepis

Składniki na spód:

120 g ciastek pełnoziarnistych

50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

250 g mascarpone

3 jajka

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

Spód:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem,

do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać.

Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników),

zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej.

Przygotowaną masę rozdzielić równo do 6 miseczek.

Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika, wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki.

Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy.

Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

* sernik piec umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą;

przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową

owijając ją od zewnątrz.