Składniki: 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 g białego sera twarogowego 150 g sera typu feta ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mały ząbek czosnku olej do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajka, szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz zioła prowansalskie. Do każdej foremki nakładać łyżką masę ziemniaczaną, lekko ugniatając i formując w kształt gniazdka. Gniazdka z grubo startych ziemniaków, które dobrze sprawdzają się jako przekąska. Środek wypełniony jest masą z sera twarogowego, fety i suszonych pomidorów. Masę serową nakładać łyżką do każdego gniazdka ziemniaczanego. Po upieczeniu odstawić na ok. 10 minut do przestudzenia.