Pastelowy sernik na zimno

Małgorzata
Desery
30.05.2016 9:46
Pastelowy sernik na zimno

Składniki

Spód

100 g ciastek *

50 g masła

Masa serowa

350 g twarogu sernikowego z wiaderka

450 ml kremówki 36%

2-3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki stołowej galaretki niebieskiej

1,5 łyżki stołowej galaretki żółtej

1,5 łyżki stołowej galaretki różowej

3 x 70 ml gorącej wody

Polewa

100 g twarogu sernikowego z wiaderka

200 ml kremówki 36%

2-3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej **

1 płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo

cukrowe confetti

Przepis

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy zieloną galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, zieloną galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

Polewa

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.

Notatki

* użyłam ciastek degistive