Składniki: 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj) Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem na ok. 15 minut, do czasu aż zacznie “pracować (na powierzchni powstaną delikatne bąbelki, a rozczyn nieco się uniesie). Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie i część maku się wydostanie, nie przejmujcie się jakoś bardzo (większość maku zostanie w środku). Każdą z części rozwałkować w kształt okręgu o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 32 cm. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby, jeśli ciasto bardzo się klei, można dodać trochę mąki. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej.