Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej - 5 dag drożdży - 3/4 szklanki cukru - 4 żółtka - 0,5 szklanki mleka - 15 dag masła Masa makowa: Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka wymieszane z cukrem i ciepłe mleko. Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Ostudzony makowiec polukrować (cukier puder ucierać z wodą) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. W przypadku gdyby było zbyt klejące się dodać więcej mąki. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy 🙂