Tęczowy sernik na zimno

Katarzyna
Ciasta
09.03.2016 9:36
Tęczowy sernik na zimno

Składniki

Pierwsza warstwa (spód):

400 g serka homogenizowanego naturalnego

1 żółtko

100g masła

1 galaretkę agrestową

Druga warstwa (środkowa):

400 g serka homogenizowanego naturalnego

1 żółtko

100 g masła

1 galaretkę wiśniową

Trzecia warstwa (wierzch):

400 g serka homogenizowanego waniliowego

1 żółtko

100g masła

1 galaretka gruszkowa

Przepis

Każdą warstwę robię tak samo:

Rozpuszczam galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzam, aby była letnia, ale żeby nie stężała całkowicie.

Roztapiam masło, schładzam (do letniej temperatury).

Do miski przekładam ser, miotełką lub łopatką ucieram ser z żółtkiem.

Następnie dokładam roztopione masło i dalej mieszam (nie używam miksera).

Na sam koniec wlewam galaretkę.

Całość dokładnie mieszam i wylewam na formę o średnicy ok. 28 – 30 cm, wyłożoną folią aluminiową (powstają potem na brzegach ślaczki) lub spożywczą.

Wkładam do lodówki do stężenia i powtarzam czynność z każdą warstwą.

Sernik jest troszkę pracochłonny, ponieważ trzeba czekać, aby warstwa stężała w lodówce, by móc na nią wylać kolejną – ale warto :)