Składniki
Pierwsza warstwa (spód):
400 g serka homogenizowanego naturalnego
1 żółtko
100g masła
1 galaretkę agrestową
Druga warstwa (środkowa):
400 g serka homogenizowanego naturalnego
1 żółtko
100 g masła
1 galaretkę wiśniową
Trzecia warstwa (wierzch):
400 g serka homogenizowanego waniliowego
1 żółtko
100g masła
1 galaretka gruszkowa
Przepis
Każdą warstwę robię tak samo:
Rozpuszczam galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzam, aby była letnia, ale żeby nie stężała całkowicie.
Roztapiam masło, schładzam (do letniej temperatury).
Do miski przekładam ser, miotełką lub łopatką ucieram ser z żółtkiem.
Następnie dokładam roztopione masło i dalej mieszam (nie używam miksera).
Na sam koniec wlewam galaretkę.
Całość dokładnie mieszam i wylewam na formę o średnicy ok. 28 – 30 cm, wyłożoną folią aluminiową (powstają potem na brzegach ślaczki) lub spożywczą.
Wkładam do lodówki do stężenia i powtarzam czynność z każdą warstwą.
Sernik jest troszkę pracochłonny, ponieważ trzeba czekać, aby warstwa stężała w lodówce, by móc na nią wylać kolejną – ale warto :)