Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Małgorzata
Przekąski
05.12.2016 15:10
Pierożki z grzybami w cieście francuskim

Składniki

  1. 2 arkusze ciasta francuskiego
  2. 300 g kapusty kiszoną
  3. 20 g suszonych grzybów leśnych
  4. 2 średnie cebule
  5. 2 łyżki oleju
  6. 1 liść laurowy
  7. 2 ziarna ziela angielskiego
  8. pieprz czarny
  9. sól

Przepis

  1. Do garnka wrzucamy grzyby, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień dodajemy do grzybów liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie. Odcedzamy na sicie i drobno siekamy.
  2. Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Do kapusty dodajemy grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcje farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, formując kształt trójkąta. Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut.