Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml oleju
- 150 g rodzynek
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco*
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przepis
- Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
- Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.
Notes
- - śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
- - śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni