Śledzie po sułtańsku

Małgorzata
Przekąski
05.12.2016 15:06
Śledzie po sułtańsku

Składniki

  1. 500 g filetów śledziowych
  2. 200 ml przecieru pomidorowego
  3. 100 ml oleju
  4. 150 g rodzynek
  5. 3 średnie cebule
  6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  7. 1 łyżeczka sosu tabasco*
  8. 1/2 cytryny
  9. 1/2 łyżeczki soli
  10. 1/2 łyżeczki cukru

Przepis

  1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
  3. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.
Notes
  1. - śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
  2. - śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni