Waniliowa Panna cotta

Małgorzata
Desery
05.12.2016 15:00
Waniliowa Panna cotta

Składniki

Panna Cotta
  1. 250 ml śmietanki kremówki 36%
  2. 250 ml pełnego mleka
  3. 80 g cukru
  4. 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  5. 1 laska wanilii
Sos jeżynowy
  1. 200 g jeżyn
  2. 2,5 łyżeczki żelatyny
  3. 2 łyżki cukru*
  4. 100 ml wody

Przepis

  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko i wodę. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos jeżynowy
  1. Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
  2. Z foremek wyjmujemy panna cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym.
Notes
  1. * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny