Składniki
Panna Cotta
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 ml pełnego mleka
- 80 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
Sos jeżynowy
- 200 g jeżyn
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru*
- 100 ml wody
Przepis
- Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko i wodę. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sos jeżynowy
- Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
- Z foremek wyjmujemy panna cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym.
Notes
- * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny