Przepis
Składniki na ciasto:
30 dag mąki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka smalcu
3 łyżki śmietany
1 jajko
Sól do smaku
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt.
Składniki nadzienia:
50 dag świeżych grzybów
1 cebula
2 czerstwe bułeczki
2 łyżki tłuszczu
2 jajka
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą.
Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,
zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.