Kruche paszteciki z grzybami

Krzysztof
Przekąski
16.11.2014 13:42
Kruche paszteciki z grzybami

Przepis

Składniki na ciasto:

30 dag mąki

4 łyżki masła lub margaryny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka smalcu

3 łyżki śmietany

1 jajko

Sól do smaku

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt.

Składniki nadzienia:

50 dag świeżych grzybów

1 cebula

2 czerstwe bułeczki

2 łyżki tłuszczu

2 jajka

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i udusić na tłuszczu z cebulą.

Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,

zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.