Mięsne kłębuszki w cieście francuskim

Krzysztof
Przekąski
12.09.2013 8:45
Mięsne kłębuszki w cieście francuskim

Przepis

Do przygotowania mięsnych kłębków potrzebne będą:

30 dag mięsa mielonego (najlepiej z kurczaka)

ciasto francuskie

1 żółtko

cebula

sól, pieprz

przyprawy (wg. uznania majeranek, zioła prowansalskie, itp.)

Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.

Teraz pora zająć się ciastem. Ciasto francuskie możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe. Rozwałkuj je niezbyt cienko i pokrój w wąskie paski.

Z mięsa uformuj małą kulkę i oklej ją paskami ciasta francuskiego. Staraj się robić to tak aby wyglądały jak kłębki wełny."Kłębuszki" połóż na blasze, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez ok. 30 minut.

Smacznego!!