Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 150 g białego ryżu
- 150 g sera żółtego gouda
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 drobiowa kostka bulionowa *
- 3 łyżki oliwy
Sos
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Ser kroimy w nieduże paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.
Sos
- Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Notes
- * do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie