Sałatka hawajska

Małgorzata
Przekąski
04.12.2016 13:01
Sałatka hawajska

Składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 150 g białego ryżu
  3. 150 g sera żółtego gouda
  4. 1 puszka ananasa
  5. 1 puszka kukurydzy
  6. 1 drobiowa kostka bulionowa *
  7. 3 łyżki oliwy
Sos
  1. 4 łyżki majonezu
  2. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżeczka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Przepis

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak, aby marynata dobrze pokryła kurczaka.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Ananasa kroimy na małe kawałki, delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Ser kroimy w nieduże paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy.
Sos
  1. Majonez łączymy z jogurtem i musztardą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy przez godzinę w lodówce.
Notes
  1. * do marynaty użyłam kostki bulionowej, choć nie jestem zwolenniczką tego produktu. Na blogu nie znajdziecie przepisów z użyciem kostek. Jednak w tej wersji kurczak smakuje na prawdę genialnie