Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przepis
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie ciasto nieco zgęstnieje, więc należy dolać odrobinę wody lub mleka. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy po całej patelni.
- Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę i chwilę smażymy. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i smażymy kolejne, aż do wykorzystania całego ciasta. Jeśli naleśniki smażycie na zwykłej patelni, trzeba przed każdym kolejnym naleśnikiem natłuścić patelnię.