Sałatka z pieczarek

Małgorzata
Sałatki
04.12.2016 13:05
Sałatka z pieczarek

Składniki

  1. 500 g pieczarek
  2. 4 jajka
  3. 1 duży por
  4. 1 winne jabłko
  5. 1 puszka zielonego groszku
  6. 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sos
  1. 3 łyżki majonezu
  2. 1 łyżka jogurtu naturalnego
  3. 1 łyżeczka musztardy
  4. pieprz czarny
  5. sól

Przepis

  1. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Pieczarki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą, dodajemy do wody kwasek cytrynowy i gotujemy 10 minut. Ugotowane pieczarki odcedzamy na sicie i studzimy. Pora dzielimy wzdłuż na 4 części i drobno kroimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Do pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajka, odcedzony groszek zielony, por i jabłko. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.