Składniki
- 500 g pieczarek
- 4 jajka
- 1 duży por
- 1 winne jabłko
- 1 puszka zielonego groszku
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sos
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Pieczarki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą, dodajemy do wody kwasek cytrynowy i gotujemy 10 minut. Ugotowane pieczarki odcedzamy na sicie i studzimy. Pora dzielimy wzdłuż na 4 części i drobno kroimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do pieczarek dodajemy pokrojone w kostkę jajka, odcedzony groszek zielony, por i jabłko. Składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.