Sałatka hawajska

Ewelina
Sałatki
26.10.2014 9:51
Sałatka hawajska

Przepis

Początek wiosny kojarzy nam się z kolorami.Dzień po dniu zauważamy w przyrodzie pojawiające się nowe kolory.Kwiaty,drzewa,cała przyroda budzi się do życia.Nawet mój pies ostatnio częściej wyleguje się na słońcu.W kuchni też ostatnio u mnie goszczą kolory wiosny…wtedy nawet deszcz za oknem nie wydaje się taki ponury.

DSCN9942

Składniki:

150 g ryżu

150 g sera żółtego

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

2 filety z kurczaka

około 6 łyżek majonezu

3 łyżki oliwy

1 kostka bulionowa drobiowa

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odstawiamy do ostudzenia.Filety z kurczaka kroimy w kostkę.Do miseczki wlewamy oliwę,dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy kurczaka i mieszamy dokładnie tak,aby kurczak obtoczył się w marynacie.Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i podsmażamy na dużym ogniu.Kurczak powinien się ładnie przyrumienić.Przekładamy do miski oczywiście bez oleju i odstawiamy do ostygnięcia.Kukurydzę odcedzamy na sicie i dodajemy do kurczaka.Ananasa kroimy w drobne kawałki,delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Ser kroimy w paseczki.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą,dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.