Kurczak po hawajsku z ananasem

Małgorzata
Obiad
24.07.2018 20:16
Kurczak po hawajsku z ananasem

Składniki

  1. 400 g filetów z kurczaka
  2. 1 łyżka mąki kukurydzianej
  3. 3 łyżki oleju sezamowego
  4. pieprz czarny
  5. sól

Sos

  1. 425 g ananasa krojonego w puszce
  2. 1 duża cebula
  3. 1 papryka czerwona
  4. 1 papryka żółta
  5. 60 ml sosu BBQ
  6. 1 płaska łyżeczka płatków chili
  7. 2 łyżki cukru brązowego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki soku z limonki
  10. 3 cm świeżego imbiru
  11. 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  12. sok z ananasa

Dodatkowo

  1. 200 g ryżu basmati
  2. 1 łyżka sezamu
  3. kolendra/natka pietruszki

Przepis

  1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa.
  2. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świężą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.