Składniki
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju sezamowego
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 425 g ananasa krojonego w puszce
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 60 ml sosu BBQ
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sok z ananasa
Dodatkowo
- 200 g ryżu basmati
- 1 łyżka sezamu
- kolendra/natka pietruszki
Przepis
- Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa.
- Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świężą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.